Een goede WordPress website begint met goede hosting! Er zijn duizenden bedrijven die je WordPress website kunnen hosten, maar welke zijn nou goed? In dit artikel delen we onze ervaringen met de hostingbedrijven waarmee wij en onze klanten samenwerken.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een hostingbedrijf?

Snelheid

Zowel voor je bezoekers als voor Google is snelheid belangrijk. Niemand heeft belang bij een trage website. Je ziet dat de snelheid van het internet steeds belangrijker wordt voor grote zoekmachines. Websites die traag laden worden niet bovenin de zoekresultaten geplaatst, omdat zoekmachines de beste en snelste gebruikerservaring willen bieden aan bezoekers. Zowel Google als Yahoo hebben tools beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars en webmasters om websites op snelheid te analyseren. Google geeft de laatste jaren openlijk aan steeds meer naar snelheid te kijken bij het ranken van websites.

WordPress is een prachtig Content Management Systeem (CMS), maar staat niet bekend als het snelste systeem. Enerzijds kan je zelf je website optimaliseren. In het blog Verbeter de snelheid van je WordPress website zijn we ingegaan op hoe je je website sneller kan krijgen. Anderzijds bepaalt de hosting in grote mate de snelheid van de website. Het is dus aan te bevelen om goed te letten op snelheid van de server wanneer je een hostingbedrijf zoekt .

Serverlocatie

Tot nu toe is de serverlocatie voor Google een belangrijke factor geweest om je website te ranken. Dus staat je website op een server in Nederland, dan is dat positief voor de ranking van je website in Google.nl. De laatste jaren hamert Google steeds meer op snelheid van websites als belangrijke rankingfactor. Dit staat op gespannen voet met de locatie van de server. Staat je website op een server in Amsterdam, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat je website sneller is ten opzichte van een server in Londen. Het laatste formele dat Google hierover heeft gezegd was in een video van Matt Cutts uit 2009. Hij liet toen weten dat de serverlocatie er nog steeds toe doet, maar dat het ook slechts een van de rankingfactoren onder vele anderen is.

Tot voor kort hebben we altijd belangrijke Nederlandse websites in Nederland gehost. De laatste tijd maken we steeds vaker keuze om ongeacht de serverlocatie te kiezen voor snelheid. Dit is conform het beleid van Google die steeds grotere waarde hecht aan snelheid. Als we een keuze hebben, dan kiezen we wel voor een server dichtbij. Voor Europese website prefereren we bijvoorbeeld een server in Londen of München boven een server in New York.

Veiligheid

WordPress is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook voor hackers. Regelmatig worden we gevraagd om WordPress websites te dehacken. Je kan met simpele maatregelen zelf je WordPress website beveiligen. Aan de andere kant heeft je hostingbedrijf een belangrijke rol in het weren van hackers. Een goed hostingbedrijf monitort wat er op de server gebeurt: inlogpogingen, serverbelasting, gewijzigde php-bestanden, gebruikte plugins, wachtwoorden, uptimemonitorting, etc. Je kan niet verwachten dat een goedkoop hostingbedrijf, waar je een paar tientjes per jaar betaalt, hier veel tijd aan kan besteden. In de praktijk is het overigens ook zo dat dure hostingbedrijven vaak niet gericht zijn op veiligheid. In dit artikel bevelen we hostingbedrijven aan waarvan we weten dat veiligheid een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is.

Service

Juist van je hostingbedrijf heb je service nodig. Tijdens de ontwikkeling van je website kan je tegen allerlei problemen aanlopen die je samen met het hostingbedrijf moet oplossen. Bij een goed hostingbedrijf kan je iemand bellen of wordt er binnen enkele uren via een ticketsysteem gereageerd. Een goed hostingedrijf gaat verder dan alleen antwoorden geven. Ze proberen de problemen te verhelpen. Stel dat je bijvoorbeeld een website moet verhuizen. Een goed hostingbedrijf doet dit voor je. Of ze helpen je wanneer het niet lukt. Traditionele hostingbedrijven doen dat vaak niet. Zij houden zich niet met jouw website bezig. In onze beleving neemt een goed WordPress hostingbedrijf deze stap wel en helpt je waar je er zelf niet uitkomt.

Backupbeleid

De wijze waarop backups worden gemaakt is belangrijk bij de beoordeling van hosting. Belangrijk is of backups automatisch worden gemaakt, hoelang ze worden bewaard en hoe makkelijk het is om een backup terug te zetten. Naast het maken van automatische backups is het handig als je handmatig backups kan maken. Bijvoorbeeld wanneer je de website wilt updaten terwijl je daarvoor al aanpassingen hebt doorgevoerd.

You may also like